pátek 15. února 2019

Když se řekne Retelling...



Když se řekne retelling, nabízí se mi jediné – vykrádačka starých, krásných a časem ověřených příběhů, oblíbených u několika generací. Kolikrát si říkám: „Jak je možné, že jsou tyto knihy tolik oblíbené?“ Myslím si, že velká část čtenářů shledává sympatickým to, že už vlastně podstatu příběhu dobře znají a tím pádem se kniha lépe čte. Je to staré dobrodružství převlečené do nového kabátku.


Dnes se na pultech knihkupectví válí obrovská spousta příběhů tohoto “žánru“ a stále přibývají. Neříkám, že je to úplně špatně. Tyto příběhy jsou oblíbené a o to přeci jde. Jen se trošku bojím toho, že do budoucna zaniknou ta velká jména, velké příběhy a bude se vše točit jen kolem různých převyprávění… Jako za starých časů, kdy se povídky nesly jen v mluvené podobě a nikam se nezaznamenávaly…  Byla by to velká škoda.

Na druhou stranu zde vzniklo několik knih, které získalo hromadu fanoušků a těší se takové oblibě, že by byl hřích si jich vůbec nevšimnout. Jeden takový velký příběh vytvořila například Marissa Meyerová, která ve svých Měsíčních kronikách vytvořila postavy založené na Popelce, Locice, Červené Karkulce a dalších známých pohádkových postavách.
Další, velmi oblíbené retellingy jsou například:

Kráska a Zvíře - Gabrielle-Suzanne de Villeneuve

Dvůr trnů a růží - Sarah J. Mass

Tato trilogie (+ jeden doplňkový díl) je velmi opěvovaná série na motivy Krásky a Zvířete. Kráska první svého “únosce“ nesnáší, ale později se do něj zamiluje. V jejích rukou je pak záchrana jeho života i celého jeho světa.  Tento příběh všichni dobře známe. Autorka nám zde však podsunula její pohled na tuto pohádku a udělala z ní několikasetstránkovou nálož lásky, dobrodružství a mýtů.

Hodnocení na ČBDB 88%.

Další retelling Krásky a Zvířete – Na lovu, Netvor

 

Vánoční koleda – Charles Dickens

Posmrtný život Holly Chaseové – Cynthia Hand

Kolem Vánoc hodně opěvovaná kniha o zlé, sobecké dívce, která neposlechla proslulé tři Duchy a zemřela. Nyní se jako Duch Vánoc minulých snaží přivést hříšníky na správnou cestu. Jak si v této roli povede a jak to s ní celé dopadne?

Hodnocení na ČBDB 87%.

 

Alenka v Říši divů – Lewis Carroll

Šepotání – A.G. Howard

Série Šepotání nám přináší příběh potomků Alenky Liddelové, známe jako Alenka z Říše divů. Hlavní hrdinka Alyssa zdědila dar, díky kterému může slyšet šepotání květin a hmyzu. Alyssa zde bojuje stejně jako tehdy Alenka se Srdcovou královou, snaží se zachránit celou Říši divů a svět, který tolik miluje.

Hodnocení na ČBDB 83%

Další retelling Alenky v Říši divů – Bez srdce, Alenčina noční můra v Říši divů

 

Tady je odkaz na seznam na Databázi knih, kde je plno dalších.

 

Čtete Retellingy? Jaké jsou vaše nejoblíbenější? Líbí se vám nápad, navázat na již známé dílo?

1 komentář:

  1. Já mám retellingy vlastně docela ráda, zvlášť ty pohádkové. Připadá mi, že to vlastně ani není fenomén dneška. Vždyť kolik slavných klasiků našlo svou inspiraci v antické či jiné mytologii. Na převyprávění pohádek je milé to, že vlastně předem víte, jak to skončí, ale protože šťastné konce máme všichni rádi, o to víc si čtení užíváme. :) Osobně mám z retellingů ráda sérii Pomsta a rozbřesk a už tebou zmíněné Měsíční kroniky. :)

    OdpovědětVymazat