úterý 19. února 2019

Hunger Games Aréna smrti - Suzanne Collins


Šílenství kolem fenoménu Hunger Games už trochu pominulo. Tahle série se stala velmi oblíbenou, získala si obrovskou spoustu fanoušků a všude se kolem ní mluvilo. Mě tohle klasicky naprosto minulo, ale konečně jsem se rozhodla zakousnout se do Hladových her a mrknout na to, co tolik lidí přesvědčilo k tomu, aby tuto sérii hodnotila převážně tím nevyšším možným hodnocením.

Jako správná young adult i Aréna smrti slibuje spoustu akce, krve, lásky a přátelství a pravda, tohle všechno dostaneme. První díl série nás seznamuje s hlavní hrdinkou Katniss, dystopickým světem, ve kterém žije a se samotnými hladovými hrami, které slouží jako zábava pro hlavní město Kapitol a které s sebou nesou závan smrti. Katniss je schopná lovkyně, ale v aréně se bude muset postavit více nebezpečenství, než je jeden zatoulaný králík. Bojuje zde o záchranu nejen svého života a musí pro to obětovat mnohé.

Kniha je napsána opravdu velmi poutavě a svižně. Celý děj je protkán napětím, láskou, strachem a pochybnostmi a ubíhá nám pod rukama obrovskou rychlostí. Autorka se bez okolků pouští do bojů na život a na smrt, vykresluje hlavní postavy během příběhu a postupně nám odkrývá jejich charaktery. V aréně totiž může vyplavat z našeho nitra ledacos.


Celá série byla natolik vyzdvihovaná, že jsem čekala kapánek víc. Nápad s takovým trestem za odpor, jako je aréna smrti, je však dost zajímavý. Katniss Everdeenová není žádná dokonalá hrdinka, právě naopak. Je protivná, nepříjemná, předpojatá a nejradši byste ji kopli do …. Ale svým jednáním a postupným odkrýváním jejího nitra si ji zamilujete.

Fenoménem bych tuhle knihu (ani sérii) nenazývala, vyšší hodnocení si však právoplatně zaslouží. Po dočtení máte pocit, že hned musíte skočit po dalším a to je přesně to, co v příběhu hledám. 
Na ČBDB má Aréna smrti 92%. Zase tak vesele bych to neviděla. Čtyři hvězdy z pěti se k tomuto dílu hodí daleko lépe. Ovšem ve své young adult skupině je to rozhodně jedna z těch lepších knih.

1 komentář:

  1. Souhlasím, jedná se o jednu z těch nejlepších knih YA žánru.. :) Vzpomínám si, že jsem se od ní nemohla odtrhnout a četla do tří do rána.. :D

    https://boook-planet.webnode.cz/

    OdpovědětVymazat