čtvrtek 7. února 2019

Amatka - Karin Tidbecková


O talentované švédské spisovatelce Karin Tidbeckové jsem se už zmiňovala v recenzi na její povídkovou knížku Sobí hora. Dnes si však posvítíme právě na její první román s názvem Amatka.
Autorka zde vytvořila postapokalyptický svět, ve kterém se komuna lidí snaží pod vedením úřadu přežívat. Nikdo nežije tak jak by chtěl a všichni jsou s tím tak nějak smíření. Nebo ne?

Amatka je kolonie, kterou budete nesnášet. Není to zrovna svět, do kterého byste se chtěli podívat. Čtyři komuny přežívají v nehostinné tundře, a pokud něco nejde podle zajetých pravidel, stane se něco velkého. Každé menší zaškobrtnutí s sebou nese následky stejně jako špatně vyslovené slovo. Hlavní hrdinka Vanja přijede ze své kolonie Essre do Amatky s cílem prozkoumat trh a dostat na něj kosmetické produkty svých lidí. Něco je tu však špatně. Amatka má tajemství. Ne každý ho zná. Všichni se snaží nic nedělat, nic neříkat a ničím nebýt. Jinak skončí uklizení v táboře s vymytým mozkem.

Při čtení mě jako první překvapila absence popisů toho, jak věci fungují. Autorka čtenáře přímo hodí do prostředí a se vším seznamuje za pochodu. Což knížce sníží počet stran a i bez popisů se dá všechno krásně pochopit. Spíše to ve mně evokovalo pocit, že musím honem číst dál a všechno se dozvědět. Tím pádem příběh daleko lépe ubíhá a nutí do neustálého přemýšlení o ději ikdyž zrovna nemůžete mít tuto knihu v ruce. Přečtená je za chvilku a zanechá hlubší dojem. Není to jen další knížka v řadě, ale příběh, nad kterým by se dalo zamýšlet z mnoha stran.

Dá se díky fantazii něco zhmotnit? Říká se, že pokud si něco hodně přejete, celý vesmír se spojí, aby vám to dal. Možná je to tak.

Celá kniha je rozdělena do kapitol, které popisují jednotlivé dny, které hrají v příběhu velkou roli. Kapitoly jsou kratší a díky tomu se celá kniha lépe čte.
Celkové hodnocení je dle mého názoru hodně dobré. Nejedná se o žádný zázrak, ale i tak za přečtení stojí. Moje hodnocení bych viděla na 3,9/5. (Čtyři hvězdy jsou moc, tři a půl málo).
Hodnocení na ČBDB 80% - celkem sedí.

1 komentář:

  1. Tato kniha mě už delší dobu láká! Podle popisu vypadá fakt skvěle. :-)

    OdpovědětVymazat