pátek 22. února 2019

Hunger Games Vražedná pomsta - Suzanne Collins

Vražedná pomsta - druhý díl trilogie Hunger Games s sebou nese hlubší poznání Panemu pod vládou Kapitolu a ukazuje nám pravou tvář jeho představitelů. Druhé díly bývají obvykle takzvaně vycpávkové. Tady tomu však tak není, i když za prvním dílem příběhově pokulhává. Drží si čtivost a napínavost. Má však i stinné stránky, které kazí onen celkový dojem.

Začátek a celá první  půlka knihy je zajímavá, napínavá a je zde mírně naťuknuto povstání, na které čekáme celou druhou polovinu. To, co zde úplně v pořádku není je milostná dějová linka mezi Vítězi 74. Hladových her. Opakuje se zde v podstatě co samé, co v Aréně smrti (rezenze zde). Jediný rozdíl je v tom, že je zde Katniss daleko více protivná a charakterové vlastnosti tu nejsou zvládnuty tak, jak by si tato hrdinka zasloužila. Její počínání a myšlenkové pochody se k její postavě nehodí a nejsou nijak opodstatněné. 

To, co z tohoto dílu nedělá díl vycpávkový je jeho čtivost a napínavost. Autorka se zde do popisu celého děje pořádně opřela a vznikla tak kniha od které se nelze odtrhnout. Příběh odsýpá velmi rychle a i když lehce vykrádá svého staršího kolegu, stále má čím překvapit. 

Kniha je ve své podstatě dobrá. Příběh dokáže připoutat a překvapit. Dál se však celá mašinerie s arénou, smrtí, krví, láskou a přátelstvím odehrává zase dokola. 

Na ČBDB má Vražedná pomsta 88% což je o něco méně, než díl první. A právem. Osobně bych se přikláněla k 65-70%. Když to shrneme, takový výbuch to zase nebyl... Třeba se dočkáme ve třetím, posledním díle.





0 komentářů:

Okomentovat