čtvrtek 12. září 2019

Jak napsat čtenářský životopis

Vzhledem k nastupujícímu školnímu roku jsem se rozhodla věnovat jeden článek studijnímu tématu. A to čtenářským životopisům.


Osobně jsem se se čtenářským životopisem setkala až v druhém ročníku studia knihovnictví na VŠ. Měli jsme strašně fajn předmět nazvaný Čtení a čtenáři, kde se řešila různá témata okolo čtení knih. Například kniha, ke které se rád vracím nebo výhody a nevýhody čtení.
Čtenářský životopis jsme všichni odevzdávali jako výstup z tohoto předmětu a musím říct, že mě to neskutečně bavilo.


Osobně si myslím, že by to bavilo úplně každého knihomola, proto jdeme honem na to.


Při psaní se totiž nezaměřujeme na žádný strukturovaný seznam, ale vyprávíme svůj čtenářský  příběh od raného dětství až po současnost.


Zdroj: Martinus.sk




A tady už je malá osnova:


1. První část patří dětství: Četl vám někdo pohádky, když jste byli malí? Kdo vás ke čtení přivedl? Měli jste doma knihovnu nebo alespoň polici s knihami? A jaká byla vaše první kniha? Pamatujete si? (První pohádky, leporela, ilustrace, souboj televize/internetu a knih...)

2. Druhou částí volně přecházíme do dospívání: Jaké pro vás bylo předčítání nahlas před celou třídou na základní škole? Báli jste se? Bavilo vás? Jaký byl výběr knížek? Honzíkova cesta nebo Broučci? Psali jste si ve škole čtenářský deník? A co vaši spolužáci? Jaká byla ve třídě čtecí atmosféra? Ovlivňování učitelů v tomto případě hraje taky obrovskou roli... Zavzpomínejte... starší jedinci určitě mají v mysli ještě cenzurované a zakazované knihy a ovlivňování médií. Povinná četba apod...

3. Ve třetí části mrkneme na náš aktuální stav: Co čtení v dospělosti? Čtete stále? Je dobré zmínit kupování vs. půjčování knih, doplňování a skládání vlastní knihovny, zázemí - partner, rodina, volný čas. Kolik času věnujete čtení každý den?

4. A jak to bude ve stáří je část čtvrtá: těšíte se na penzi a čas na knihy? Jaké knihy budete číst vnoučatům?

Závěrem se můžete rozplynou nad svou oblíbenou knihou, autorem, které vás nejvíce ovlivnili, jaké máte čtenářské návyky, co si myslíte o mladší generaci, elektronických knihách a digitalizace knihoven? Všechno na co si vzpomenete a co vás ovlivňuje při vaší čtecí rutině.

Životopis si můžete samozřejmě rozdělit do více částí podle sebe, tohle je jen ten základ, který čtenářský životopis tvoří.


Tak co? Jaký byl výlet po vaší knižní čáře života?

Na můj hodně, hodně zkrácený čtenářský životopis můžete mrknout v sekci O mně :-)

A tady přidávám pár odkazů na knihy, které s tímto tématem souvisí:


3 komentáře:

  1. Ježiši, to je super! Slyším o tom poprvé, ale určitě se pokusím něco vytvořit taky, zní to jako zábava a cesta do minulosti. :-)

    OdpovědětVymazat
  2. Jé, tak to bych si taky mohla sestavit, takový životopis. Rozhodně by se ke mně hodil víc než nějaký obyčejný strukturovaný. :D :)

    OdpovědětVymazat
  3. jé to je moc milé :) ve škole jsme si povídali akorát o dětských knížkách, tak na ty jsme zavzpomínali (Jacqueline Wilson a Ivona Březinová:D). hezký nápad každopádně

    OdpovědětVymazat