pátek 22. března 2019

Skleněný pokoj - Simon Mawer


Knihu Skleněný pokoj jsem si pořídila na základě filmového zpracování, které právě běží v kinech. Zalíbila se mi tato filmová obálka a šla jsem do toho. Nejsem velkým fanouškem románů, spíše si přečtu dobrou fantasy, ale tady se mi změna žánru vyplatila. Kniha Skleněný pokoj je skvělá.

Originální název: The Glass Room (2009)
Žánr: Román
Vydáno 2013, Kniha Zlín
Počet stran: 464

Vazba: brožovaná

ISBN: 978-80-7473-091-7


Simon Mawer je britský spisovatel, který se zapsal do povědomí čtenářů románem Chimera, který získal McKitterickovu cenu. Autor má na kontě sedm knih. Z tohoto seznamu jsou dvě o České Republice. Sám pan Mawer přiznal, že si Česko, a zvláště Brno, zamiloval. A tady už se dostáváme k jeho knize Skleněný pokoj, která je inspirovaná osudy vily Tugendhat.

Slovo “inspirovaná“ bych chtěla v tomto případě zdůraznit. Kniha není psána o původních majitelích vily a v knize se nikdo takový neobjevuje. Postavy jsou plně smyšlené.

Děj knihy se točí kolem rodiny úspěšného podnikatele a vlastníka automobilky, pana Landauera. Se svou ženou se rozhodnou nechat si postavit dům, který bude vystihovat jejich povahy, jejich život a manželství. Svoji milovanou vilu jsou však nuceni opustit a těsně před druhou světovou válkou se odstěhovat ze země. Co bude s jejich milovaným domem? Přáteli? Domovinou? Uvidí ještě někdy svoji vilu?

Kniha je tvořena pěti částmi, které vystihují jednotlivá časová období českých dějin a života hlavních hrdinů. Děj je protkán dopisy, které celý příběh krásně doplňují. Určitě zde nejsou do počtu a čtenáři toho mnoho řeknou. Jediným rušivým elementem jsou přeskoky dějem v jednotlivých odstavcích. Na druhou stranu to sem tam působí jako oživení a nutí čtenáře přemýšlet.

Grafická úprava se mi líbí. Kniha je dobře rozdělena a dopisy jsou snadno rozpoznatelné. K obálce bych pár výhrad měla. Tedy k té klasické. Chápu, že je na ní vila, ale přijde mi hrozně strohá a bez snahy zaujmout. Filmová obálka je, v tomto případě, daleko lepší a líbivější.

Román je napsán velmi čtivě a svižně. Někdy je však děj popsán hodně stroze, což si myslím, že je škoda. Alespoň v určitých částech bych uvítala větší náboj a více emocí. To však nic nemění na tom, že si The Man Booker Prize opravdu zasloužila. Autor zde popsal všechny reálie a osudy českých židů velmi uvěřitelně a přesně. Překvapivé je to právě od britského autora. Doporučila bych ji všem milovníkům románů, zasazené do období války, stejně jako milovníkům české historie a památkám.

Hodnocení na ČBDB je 88%. Myslím si, že ty čtyři hvězdy jsou akorát.
Zajímavosti:
V roce 2001 byla vila Tugendhat zapsána do seznamu světového dědictví UNESCO.
Rozhovor s (rozhněvanou) paní Tugendhat o vile, o knize i o filmu ZDE.
Rozhovor s panem Mawerem v Show Jana Krause ZDE.

5 komentářů:

  1. Tohle se mi dost líbí. A ta filmová obálka je teda nádherná!

    OdpovědětVymazat
  2. Toto je naozaj podarený kúsok a čítam o ňom všade chválu, takže sa naň chystám aj ja. :)

    OdpovědětVymazat
  3. Moc pěkná recenze :) Knížku si chci určitě přečíst a pak samozřejmě zkouknout i film, který jsem zatím neviděla :)

    OdpovědětVymazat
  4. Moc děkuji :-) Kniha stojí za to, o filmu si jistá nejsem. Ale určitě se na něj taky mrknu.

    OdpovědětVymazat