středa 5. září 2018

Přírůstky do knihovny aneb čtenářský deník Rory Gilmorové


Zase to na mě přišlo a sjíždím dokola Gilmorova děvčata. Ten seriál prostě zbožňuju. Knihomolka Rory je nám všem jistě blízká. Její láska ke knihám je krásná a inspirující.


Už před nějakým časem jsem našla na Goodreads seznam knih, které byly v seriálu nějakým způsobem zmíněny. Takový Roryin čtenářský deník. Zjistila jsem, že spoustu již přečtenou mám, ale velkou většinu ne. Proto jsem se rozhodla mimo moje oblíbené fantasy knihy číst i klasickou literaturu a inspirovat se právě tady.

Včera jsem si byla na poště vyzvednout balíček, který obsahovat tyto tři knihy:

Pokání – Ian McEwan

Je to jen svědomí, co nutí člověka stále znovu a znovu zpytovat duši, anebo existuje cosi mnohem hlubšího, kam obyčejný smrtelník nedosáhne, ale o čem jen tuší, že číhá vyrazit každým okamžikem do útoku? Ve své románu Pokání dovedl Ian McEwan tuto myšlenku k dokonalosti. Třináctiletá Briony odvíjí svůj život v jistých představách, které ji mají neomylně dovést ke konkrétnímu, jasně vytyčenému cíli. Těmto snům přizpůsobuje vše, co přizpůsobit lze. Co nelze, tomu je třeba dopomoci. S fanatickou úporností pubescenta a fantazií, rozvinutou až do krajnosti, dohání protagonisty své soukromé hry na život k tragédii, za kterou by měla činit po zbytek života pokání.

Odkaz na CBDBČSFD

Malé ženy –  Louisa May Alcott

Romantická Meg, nezkrotná Jo, nenápadná Beth a rozmazlená Amy. Čtyři sestry, které musejí čelit stesku po tatínkovi, který bojuje v občanské válce, chudobě či vážné nemoci, ale hlavně svým vlastním ambicím, tužbám a malým nectnostem. Čtyři dívčí hrdinky, jež postupně dospívají, zakládají vlastní rodiny a poznávají velké lásky, velké smutky, všední strasti i nevšední krásy života. To jsou proslulé Malé ženy, které se již po generace zapisují do srdcí stále nových čtenářů nejen v Americe, kde si získaly status rodinné klasiky a věčného bestselleru. V příštím roce by se měla natáčet nová adaptace tohoto románu s Emmou Watson.

Odkaz na CBDB a  ČSFD

Pod skleněným zvonem – Sylvia Plath

Legendární román z roku 1953 je autobiografický román o psychiatrické léčbě a návratu do normálního života. Smutný a tragický příběh je napsaný stručným, věcným, sebeironickým až cynickým stylem.

Odkaz na ČBDB a  ČSFD



Dle mého názoru patří tyto knihy do všeobecného vzdělání. Jasně, číst si Naslouchače, Inka nebo Nikdyuš je sice super, pobaví, zpříjemní život a zapomenete na všechna trápení reálného života, ale určitě Vám nedají tolik, jako právě knihy velkých klasiků. (nebo vědců…)

5 komentářů:

  1. Tohle by se líbilo dceři - miluje gilmorky a je knihomolka :-)
    O všem? Ovšem!

    OdpovědětVymazat
  2. Miluji Gilmorky a o seznamu jsem vůbec nevěděla. Děkuji za tip. Malé ženy jsou zminovány snad všude, docela mě lákají.
    Beauty of pink / Knižní regál

    OdpovědětVymazat
  3. Gilmorky jsem nikdy nesledovala, ale tyto tři knihy bych četla ráda. Poslední vůbec neznám a zaujala mě nejvíc .

    OdpovědětVymazat
  4. O seznamu jsem četla poprvé a okamžitě mě zaujal a pár knížek už mám napsaných. Pokání mám v hlavě už delší dobu a netuším proč. Teď když čtu popisek mě to ještě víc nabudilo, abych ji měla doma :)
    Moc děkuji za tipy :)

    OdpovědětVymazat
  5. Na Gilmorky jsem zase začala nedávno koukat, je zbožňuju :3 jen nevím, ale knížky, co Rory čte, jdou teda mimo mě. I když možná jednou, kdo ví?

    OdpovědětVymazat