pondělí 25. března 2019

Dominika na cestě Jižní Amerikou - Dominika Gawliczková

Tento cestopis mám doma už od loňského Humbooku. Do teď jsem stihla prohlídnout fotky, prolistovat pár stránek a knihu dvakrát půjčit. Dědeček, který jako malý žil v Chacu, byl z kapitoly o Argentině nadšený. Já si nejsem jistá, jestli to není jen tato jedna kapitola, která mě opravdu chytla. Každopádně Čtenářská výzva 2019 nás nabádá, abychom si přečetli cestopis. A tak je to tady.
Žánr: Cestopis
Vydáno: 2018,CPress
Počet stran: 2996
Vazba: pevná
ISBN: 978-80-264-1854-2

Dominika Gawliczková je šestadvacetiletá holčina, která už má za sebou procestovaných více zemí, než mnoho z nás. Vystudovala strojí inženýrství a i když toho o motorkách a cestování stále moc neví, píše a přednáší právě o tomhle. O svých cestovatelských zážitcích. 

Jak už název napovídá, tahle kniha vypráví  procestování Jižní Ameriky. 10 měsíců, 8 zemí, 11237 kilometrů, 5 píchnutí, 2 návštěvy nemocnice, 1 pád, 1 přepadení, 1 porucha, 1 opravený zub a nekonečno zážitků. Na to, že se Dominika bojí snad úplně všeho, zažila toho opravdu mnoho. A pravdou  je, že to nebyly úplně příjemné věci. 

Kniha je rozdělena do osmi kapitol, podle počtu zemí, kterými Dominika projela. Každou kapitolu uzavírá několik fotek z toho daného státu s menšími popisky, V textu je mimo jiné ještě do každé kapitoly vložen dokreslující obrázek. A tady nastává kámen úrazu. Obrázek je vložen v mnoha případech přímo doprostřed věty. A jelikož se jedná o dvoustranu, hodně to narušuje samotné čtení. 

Grafická úprava však není to jediné, co čtení kazí. Je to celkový styl jazyka. Dominika popisuje všechny zážitky svým hovorovým jazykem, což by bylo normálně v pořádku, ale myslím si, že by se dal celý popis takto úžasné cesty vyprávět daleko poutavěji. Když je totiž tato mladá slečna na pódiu a vypráví na pozadí fotek, je celý zážitek daleko hezčí, milejší a vtipnější. Celkově tak kniha působí jako rychlokvaška. Nedomyšlená. 

Tím však nechci shazovat to, co tahle mladá dobrodružná povaha za svůj život zvládla a dokázala. U té verzi "naživo" s fotkami a milými historkami však zůstanu daleko raději.

Hodnocení na ČBDB je 86%. Ne všichni však jdou s proudem. Já hodnotím maximálně třemi hvězdami. 

2 komentáře:

  1. I když autorku pro její cestování obdivuju, knížka mě popravdě moc neláká, čemuž odpovídá i tvoje recenze.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Přesně tak. Je to obdivuhodné, ale ta knížka tomu moc neodpovídá... Nevím, jestli to tak má každý cestopis, ale tady mě to moc nechytlo.

      Vymazat