pondělí 8. dubna 2019

Hygge - umíme žít v přítomném okamžiku?


Není to tak dávno, co tohle dánské slovo obletělo svět a všechny naprosto pobláznil. Spousta knížek, typů, článků a reklam v tomto severském stylu na nás vykukovalo za každým rohem. Bylo to roztomilé, uklidňující a hlavně nás to nutilo přemýšlet o tom, v jakém stresu žijeme a kolik si vyšetříme času sami na sebe. Na tu malou chvilku absolutního klidu.


My knihomolové si “bytí v přítomnosti“ trénujeme na četbě. Ale kolik z nás si udělá ze čtení krásný večerní rituál, kdy si zapálí svíčku, uvaří výborné kakao a užije si to, že nemusí nic?
Myslíte u čtení opravdu jen na čtení?

Hygge Manifest                                                 
  1. Atmosféra – ztlumení světel – zapálení svíček, krbu (to se zrovna ke čtení moc nehodí)
  2. Přítomnost – vypnutí mobilního telefonu
  3. Potěšení – káva, čokoláda, sušenky, dorty, cukroví (nutnost!)
  4. Rovnost – vycházejte si se všemi vstříc
  5. Vděčnost – radujte se, je možné, že lepší už to nebude
  6. Soulad – nesoutěžíme, už teď tě máme rádi, není potřeba se předvádět úspěchy
  7. Pohodlí – nespěchejte, zastavte se, uvolněte se
  8. Příměří – žádná dramata, politiku nechte na zítra
  9. Pospolitost – vytvářejte vztahy a příběhy
  10. Útočiště – tohle je tvoje „tlupa“ a tvůj přístav bezpečí
Meik Wiking – Hygge prostě šťastný způsob života
Obecně tyhle „“návody na život“ nemám vůbec v lásce. Ale pokud vás alespoň jedna z následujících knížek dokáže zpomalit a chvilku se zamyslet nad tím, jestli žijete nebo přežíváte, je to vítězství.


Proč jsou Dánové nejšťastnějšími lidmi na světě? Odpovědí je hygge, říká Meik Wiking, ředitel Institutu pro výzkum štěstí v Kodani.
Hygge je pocit, který zažíváte během bouřky, když jste v pohodlných ponožkách schoulení na pohovce, přikrytí měkkou dekou. Je to ten pocit, když u stolu osvětleném svíčkami společně se svými milovanými jíte své oblíbené jídlo a povídáte si. Je to pocit, který se vás zmocní, když se s šálkem oblíbené kávy v ruce díváte na rudé ranní světlo na jasné modré obloze. 
Tato kniha vám nabídne rady a tipy, jak know-how nejšťastnějšího národa na světě můžete využít ve svém životě i vy.




Průvodce Marie Tourell Soderbergové vám ukáže, že se hygge skutečně nachází všude okolo, pokud víte, kam se podívat. Hygge se dotýká všech aspektů všedního dne od zařízení domova po vaření. Tato kniha vás naučí, jak hygge vyjádřit slovy, najít ho a vytvořit. Pomůže vám ocenit důležitost těchto chvil a zjistit, proč je v našich zaneprázdněných životech mnohem blahodárnější než kdy dřív vypnout a udělat si na hygge čas.


Známá kuchařka a spisovatelka Signe Johansen v této knize prozkoumává tajemství skandinávského přístupu a ukazuje čtenáři, jak si může kdekoliv na světě hygge osvojit a zakomponovat do každodenního života. S padesáti lahodnými recepty a nádhernými fotografiemi vysvětluje, jak si v severském stylu užít přírodu a samozřejmě i ,,fika", tradiční setkání u kávy a koláče. Dosáhnout hygge můžete kdykoliv a to bez velké námahy nebo výdajů. Tak se do toho pusťte a užívejte si životu stejně jako Seveřané - naplno!



 Život zn. HYGGE - Rosie Blakeová
Venkovské městečko Yulethorpe zažívá pošmourný, nevlídný podzim. Klára chce původně zůstat jen pár dní, aby si na vlastní oči prohlédla malebné okolí, které dosud zná jen z detektivního seriálu Vraždy v Midsommeru, který Dánové milují. Pak se však v Yulethorpu nečekaně objevuje Joe. Joeův život je pravý opak hygge – je pragmatický a výkonný a už dávno zapomněl, jaké to je radovat se z drobných životních potěšení. Joe a Klára nemají na první pohled téměř nic společného, přesto začne být brzy oběma jasné, že je k sobě něco přitahuje…


Hygge a polibky - Clara Christensen
Šestadvacetiletá Bo byla vždy pečlivá a opatrná. I přesto se v práci dočkala výpovědi pro nadbytečnost a životní plány se jí teď začínají párat jako nepovedený svetr. Bo horečnatě shání nové zaměstnání, ale kamarádka Kirsten ji přesvědčí, aby spolu odjely na dovolenou, na chatu její matky postavenou na nejsevernějším cípu Severního Jutska. Bo se zastydí, že o tomto dánském kraji nikdy neslyšela.

2 komentáře:

  1. Není nad večerní pohodičku s dekou, čajem a skvělou knihou :) Hygge, tak bych chtěla žít pořád a vyhýbat se stresu :)

    OdpovědětVymazat
  2. Hygge mě docela minulo. Ale na jednu stranu mě vlastně láká... proč jsem si o něm sakra ještě nic nepřečtla?! Podle článku mě asi nejvíc přece jenom zaujala kniha první, asi ta nejprofláklejší. Možná se do ní přece jenom pustím. :-)

    OdpovědětVymazat