sobota 26. ledna 2019

Vězeň času - Matt Haig


Tento historicko-fantastický román napsal britský spisovatel Matt Haig a právě s britskými velikány všech dob se zde setkáváme prostřednictvím hlavního hrdiny Toma Hazarda, který je znal. Osobně. Co takhle plavit se s kapitánem Cookem? Stanout na jednom podiu se Shakespearem? Dát si sklenku s Fitzgeraldem v Paříži a mít dost času na to, procestovat svět? Tom Hazard čas má, ale je to opravdu výhoda?

V knize se prolínají dvě hlavní časové osy. V dnešní době je Tom učitelem dějepisu, jak pak by ne, když si tu historii sám prožil? Druhá časová osa je období, kdy poznal lásku svého života a od které se i po mnoha letech od její smrti nemůže odtrhnout. Tyto hlavní časové osy doplňují vyprávění z celého života hlavního hrdiny napříč staletími. Nezkušenému čtenáři se to může zdát trošku chaotické a přeskakování v ději při četbě nepříjemné, ale v celku je celá kniha uhlazená a čte se velmi dobře. 

Matt Haig zde vytvořil skoro nesmrtelnou postavu, která nese spoustu životní moudrosti a právě tu do celého příběhu vložil. Je to jako poslouchat vyprávění dědečka, ale vlastně vám to říká mladý chlap. Tyto životní moudra se mi v celé knize líbí ze všeho nejvíc. Někdy jsou zaobaleny tak, že si jich skoro nevšimnete, ale dodávají příběhu vážnost a grácii a tím odvádí pozornost od faktu, že se vlastně jedná o fantasy.

Román je napsán v ich-formě a je napsán vážně úchvatně. Ani jeden řádek nenudí a celé je to moc napínavé na to, abyste knihu zavřeli a šli si po svém. Od tohoto se odtrhnout nedá.
Jediné, co mě na knize irituje a dost mi vadí, je obálka. Snad se na mě nikdo nebude zlobit, ale kreslený obrázek tomu podle mě trochu ubírá na velikosti celého příběhu. Možná by to to nakonec bylo až moc vážné.
Hodnocení na ČBDB je 84%. A s tím naprosto souhlasím. Tato kniha si to zaslouží.

Matt Haig má na svém kontě více románů a některé z nich jsou založeny na hrách Shakespeara. Když jste spisovatel, můžete si najít cestu, jak své oblíbené velikány potkat. Třeba tak, že stvoříte několiksetlet starého hrdinu, který se s nimi potká za vás…

2 komentáře:

  1. Právě knížku čtu a je boží :) vážně se od ní nejde odtrhnout :)

    OdpovědětVymazat
  2. Tuhle musím mít!!!! dík za recenzi (a tím pádem za doporučení)

    OdpovědětVymazat