neděle 21. října 2018

Our Shared Shelf - Emma Watson sdílí svou knižní poličku

Emma Watson. Další vzorná knihomolka, kterou sleduje obrovské množství lidí. Proslavila se rolí malé "šprtky" Hermiony, spolužačky a kamarádky Harryho Pottera. Obě pilně studují, milují knihy a jsou úžasné.
Our Shaed Shelf je feministický knižní klub, který založila právě Emma Watson. V rámci spolupráce s UN Women načetla spoustu knih zaměřené na rovnoprávnost. Každé dva měsíce vybere jednu knihu a pak ji všichni čtenáři rozebírají a sdílí své názory. 

Myslím si, že je to dost dobrý nápad a mezi fanoušky je o tyto knihy velký zájem. Já jsem vybrala dvě, o kterých si myslím, že by si je měla každá žena přečíst. Tak nějak vás to vrátí k sobě samé.

Caitlin Moranová - Jak být ženou

Nikdy dříve nebylo lepší být ženou. Máme volební právo, antikoncepci a od roku 1727 nás neupalují jako čarodějnice. Ale pořád ještě zbývá položit pár rýpavých otázek… Proč se od nás čeká, že budeme vyholené? Měly bychom chodit na botox? Opravdu nás muži vskrytu nenávidí? Jak máme říkat své vagině? Proč nošení podprsenky bolí? Proč se nás všichni ptají, kdy už budeme mít dítě? 
Kniha Caitlin Moranové je famózní one-woman show, v níž autorka nestydatě vtipným způsobem deklasuje veškeré nároky, jež na moderní ženu klade společnost. Vážná zamyšlení nad náměty jako dospívání, práce či mateřství střídá neméně moudré glosování témat jako striptýzové kluby, celebrity nebo svatby. Caitlin Moranová zkrátka útočí na všechny zbytečnosti beroucí ženám drahocenný čas. Její kniha je nezbytným průvodcem současné ženy.


Tato kniha je napsaná svižně, čtivě a hlavně s velkým vtipem. Autorka na sebe práskla spoustu věcí, které jsou pro nás normálně tabu. Jednoduše mluví o všem. O všem!

Hodnocení na ČBDB 83%

Clarissa Pinkola Estés - Ženy, které běhaly s vlky

V každé ženě žije mocná síla, naplněná zdravými instinkty, vášnivou tvořivostí a nesmrtelným poznáním. Je to archetyp Divošky, který představuje instinktivní povahu žen. Divoška je ale ohroženým druhem, neboť i když dary nespoutané přírody nám od narození patří, snaha společnosti "zcivilizovat" nás do strnulých rolí utlumila to hluboké a životadárné poselství našich vlastních duší. V knize Ženy, které běhaly s vlky se zabývá dr. Estés mýty, pohádkami a příběhy, z nichž mnohé pocházejí z její vlastní rodiny, s cílem pomoci ženám spojit se znovu s těmi divokými, zdravými a vizionářskými vlastnostmi této instinktivní povahy. V příbězích a komentářích v této pozoruhodné knize nalézáme, zkoumáme, milujeme a pochopíme Divošku a pojmeme ji do své hluboké duše jako něco kouzelného a léčivého. Dr. Estés vytvořila nový lexikon na popsání ženské duše. Je to obohacující a životodárná psychologie žen v tom nejopravdovějším smyslu, je to poznání duše. 
Tohle je kniha, která se vrací hodně zpátky v čase. Jaké byly ženy než je začala formovat civilizace v to, co jsme teď? Není to sice žánr, který bych běžně četla, ale nikomu to rozhodně neuškodí. 

Hodnocení na ČBDB 86%

0 komentářů:

Okomentovat