pátek 19. října 2018

Faja - Petra Stehlíková


Název: Faja
Autor: Petra Stehlíková
Nakladatelství: Host
Grafické zpracování: Andrej Nechaj
Počet stran: 438

Faja. Druhý díl pentalogie Petry Stehlíkové je o poznání, přátelství, odpuštění a tajemných nápisech. Rozvíjí se zde svět, který známe z Naslouchače. Všechno je nové, děsivé a přesto nádherné. Ale jak někdo může žít v takovém blahobytu a jiné nechat umírat? Proč na světě existuje takto rozdělená společnost? Kdo za to může?

Ilan, jakožto člen výpravy pětadvacítky, se vydává se svými druhy do Nížin, jež jsou jejich domovem. Nikdo tu nemusí umřít, na nikom se nepodepisuje zub času. Lidé září, hýří barvami a energií a všeho mají dostatek. Když však na tuto půdu vstoupí Ilan, začnou se bouřit. Co jí Kapitán zatajil? Proč musí být hlídaná na každém kroku? Všechny tyhle tajemství postupně odkrývá, jenže zároveň se odkrývají i její tajemství před pětadvacítkou. A to se nesmí stát. Co bude dál?



Kniha Faja svým příběhem předčila už tak vyzdvihovaný první díl Naslouchač. Spousta popisů je natolik protkaná akcí, že se stále něco děje a děje se toho mnohem víc, než se na první pohled zdá. Tady je nějaké tajemství, tam číhá nebezpečí, teď se musí rychle jednat, zítřek už nemusí být vůbec. Rozjelo se zde neuvěřitelně čtivé vyprávění, které opět přečtete na dva zátahy. (Ti, kteří mají více času určitě na jeden.) Ale ten konec vás úplně položí. Tohle nemůže myslet spisovatelka vážně. Napne nás jako strunu, brnká, brnká, brnká a najednou…. KONEC! Další díl vyjde dle všeho příští rok, ale co my teď? Mám pocit, že si oba díly přečtu ještě jednou. Tohle čtení je vysoce návykové.

Obálka knihy opět nezklamala. Stále krásná, stále tajemná. Na konci nechybí ani slovníček pojmů, protože je celá kniha protkaná množstvím cizích slov. Myslím si, že takto zpracovaná kniha je naprosto dostačující. I když by někdo určitě ocenil mapu měst a Duvalského pohoří.
Knihu opravdu doporučuji všem milovníkům fantasy, ale pokud jste přečetli Naslouchače, pochybuji, že by se do druhého dílu nepustil.

Hodnocení na ČBDB 96% je více než zasloužené.

0 komentářů:

Okomentovat