neděle 28. října 2018

Krutý princ - Holly Blacková

Originální název: The Cruel Prince
Autor: Holly Blacková
Překlad: Radka Kolebáčová
Nakladatelství: Cooboo
Rok 2018 (vyjde 5.11.2018)

Krutý princ je něco mezi pohádkou, romanťárnou pro patnáctky a drsnou, krutou fantasy. Skoro celá kniha se odehrává ve světě víl, kde převládá dobro nad zlem. Víly nejsou tak miloučké, jak je známe z pohádek a lidé zde hrají naprosto podřadnou roli. Nebo ne?

Celá tahle kniha je vyprávěna ich-formou v přítomném čase a z pohledu hlavní hrdinky. Obvykle mi tohle trošku vadí. Připomíná mi to šílené fanfiction (nebo třeba Padesát odstínů kdo ví čeho). Musím však uznat, že při čtení tohoto díla mi to tak ani nepřišlo. Děj je velmi svižný a parádně to odsýpá. I když až v druhé polovině. Je to prostě klasická YA. Láska, nenávist, podvody....

Krutý princ je syn krále Země víl, který se jak jinak, chová krutě ke všem kolem. Neuznává nikoho, kdo se mu postaví a neuznává snad ani své kamarády. Jude, mladá slečna, která do tohoto světa byla násilím zatažena a snaží se tu žít, s ním má velké problémy. Je mladá, řeší si své vnitřní boje a navenek mlátí do všech kolem. Nenávidí, miluje, chrání své blízké a stejně nic nevychází podle plánu. Podlí obyvatelé této země si umí pohrát s city člověka jako nikdo. Dokáže se jim Jude postavit? Najde své místo v zemi, kde nikdy nechtěla žít?

Celý příběh mi přišel lehce přeplácaný. Kamkoliv s hlavní hrdinkou jdete, všude je něco skvělého, pestrého a nového. Na druhou stranu si tak pořádně dokážete představit, jaký svět si vlastně autorka vymyslela a popisů není zase tolik. V celé knize je velká spousta akce, stále se něco děje a přečtete ji opravdu rychle na to, že má 417 stran. Děj je opravdu skvělý, jediný kdo to kazí je vlastně hlavní hrdinka Jude a její dvojče Taryn. Ony jsou to vlastně hlavní postavy, ale v celém příběhu vás nejvíce štvou. Navzdory tomu, však tuto knihu hodnotím kladně a doporučuji všem milovníkům fantasy. Jak těm krásným, tak těm krvavým. Každý si zde najde to své.

Musím ovšem podotknout, že ne všechny zápletky a vztahy byly na konci knihy dořešené. Snad příště. Také mě strašně zajímalo, jaké má opodstatnění zelený brouk na obálce :D .... Nemá. Zatím! Tahle kniha bude mít další díly. A vzhledem k tomu, jak to celé skončilo si je rozhodně přečtu.

Na ČBDB má prozatím hodnocení 100%. Do této chvíle hodnotili tři lidé. Myslím si, že hodnocení dozajista klesne, ale bude se nejspíš držet na těch horních příčkách. Mezi YA to bude skvělá série, pokud se nezkazí dalšími díly. Náběh má dobrý.

Pro mě však má tahle knížka jasné poselství. Asi přestanu číst YA. Většina hlavních hrdinů jsou totiž dost stupidní a tohle období mám už dávno za sebou.... Ale je fajn si sem tam přečíst něco takového. Sérii však dočtu. Myslím, že navzdory všemu to za to stojí.

Za mě tak 70%.

1 komentář:

  1. tyhle knihy me bavi, ale porad si rikam, ze uz se musim odtrhnout od tech hrdinu, co nejsou ani plnoleti... copak nemuzou byt o trosku starsi :-D

    OdpovědětVymazat