čtvrtek 16. května 2019

Zloději dýmu - Sally Green

YA fantasy ze stolu CooBoo, která měla kolem sebe obrovský humbuk. Na všech sociálních sítích se čtenáři rozplývali nad úžasnými postavami, dějem i nádhernou obálkou. Ta opravdu nádherná je a fialková ořízka opravdu lahodí oku. Nitro knihy však takovou radost nezpůsobuje ani z daleka. Na Zloděje dýmu jsem se nechala nalákat a nakolik toho lituji, se pojďme společně podívat.


Orig. název: The Smoke Thieves (2018)
Žánr: Fantasy, pro děti a mládež
Vydáno: CooBoo, 2019
Počet stran: 416
Překlad: Jana Jašová
Vazba: Pevná
ISBN: 9788075447463
Sally Green je anglická spisovatelka, která má na svém kontě již jednu úspěšnou sérii Half Bad. Už i na tuto sérii jsou rozporuplné názory a ani zde se čtenáři jasně neshodli. Styl psaní této autorky pravděpodobně není úplně pro všechny. Spisovatelka se za svůj život věnovala nejrůznějším zaměstnáním, ale zvítězily u ní příběhy, které se jí honily hlavou.

Zloději dýmu je kniha koncipovaná do pěti dějových linek pěti hlavních hrdinů. Každý začíná na jiném místě, mají rozdané určité karty osudu a snaží se ze života vytřískat to nejlepší. Každá kapitola je vyprávěním o jiném hrdinovi.
Tyto linky se střídají a nakonec se všechny tyto osudy postupně propojují. Tohle  je výborný nápad na to, jak popsat velký svět, velké hrdiny a jejich velké plány a pohnutky, které je k nim vedou. Kdyby se to ovšem povedlo...

Všechny postavy dostaly stejný prostor, ale jen některé se podařilo opravdu dobře vykreslit.
Princezna Catherine a její osobní ochránce a voják, sir Ambrose mají své dějové linky, osudy, plány a hlavně charaktery napsány opravdu dobře. Můžeme říct, že tyto postavy opravdu známe a jejich příběh se nám dokáže dostat pod kůži. Jejich linie je plná dobrodružství, lásky, zrady, přátelství a neutuchající přitažlivosti. Děj je svižný, čtivý, napínavý a dokáže vtáhnout.

Oproti tomu stojí zbytek postav. Lovkyně, Zrádce a Zloděj. Lovkyně démonů Tash, jejíž příběh nás do celé knihy uvádí je bezcharakterní postava, která je nemastná, neslaná a nebýt jejího zaměstnavatele Gravella, tento příběh by snad ani neměl v celkovém ději velký smysl. A to mě přivádí ke Zrádci Marchovi a Zloději Edyonovi. March má alespoň nějakou pohnutku k tomu, jak se chová, ale Edyon mi v knize přijde naprosto zbytečný.

Abych v této recenzi jen nerozebírala postavy.... Některé kapitoly jsou výborné, dobře vyprávěné a čtivé. Jiné jsou absolutně nudné, hodné přeskočení. Omlouvám se, ale je to tak. Kdyby se příběhy jednotlivých postav neprolínaly a nebyly rozděleny do krátkých kapitol, knihu odložím a nedočtu. Myslím si však, že navzdory všemu by to byla chyba. Princezna je výborná postava, která knihu a potažmo celý děj opravdu zachraňuje a byla by škoda si takový příběh nepřečíst.

Celkově knihu hodnotím jako průměr. Pokud od knihy nebudete očekávat tolik, určitě se vám zalíbí. Takových YA fantasy jsou plná knihkupectví, ale přesto počkám na další díl, který nám snad odkryje daleko víc a s Princeznou Catherine se zase shledáme.

Hodnocení na ČBDB je 91%. Tady hodnocení opravdu hodně srazím. 2,5-3 hvězdy. Víc bych opravdu nedala.









4 komentáře:

  1. Právě mám knihu rozečtenou, jsem zhruba ve čtvrtině, takže nemůžu úplně hodnotit celek, ale souhlasím s tím, že princezna je pro mě zatím z postav nejzajímavější a skutečně mě zajímá, jak to s ní bude dál. U ostatních postav jsem trochu na rozpacích, jaká je vlastně jejich funkce v příběhu. Některá budoucí propojení se dají odhadnout, ale zatím nevidím, kam přesně se děj ubírá. Tak uvidím, co budu říkat po dočtení. :)

    OdpovědětVymazat
  2. To je skoda, zatim jsem videla spis chvalu. Knihu mam na seznamu, ale zatim stejne cekam, dokud nebudu vedet, kolik to ma dilu. Nechce se mi do dalsi nekonecne serie :-/

    OdpovědětVymazat
  3. Obálka je opravdu krásná :)) Ale jinak mě knížka nezaujala :)

    Another Dominika

    OdpovědětVymazat
  4. Jen málokdy knize neubírá na kouzlu, když si čtenář nesedne s postavami. Tohle asi ten případ nebude. :D

    OdpovědětVymazat