pátek 14. září 2018

Spáčka a vřeteno - Neil Gaimann

Autor: Neil Gaimann
Originální název: The Sleeper and the Spindle     
Ilustrace: Chris Riddell
Nakladatelství: Albatros
Počet stran: 72
ISBN: 978-80-00-04099-8



Neil Gaiman - Autor knih Severská mytologie, Američtí bohové, Odd a mrazivý obři a spousty dalších. Všechny jeho knihy jsou přímé, čtivé a děj odsýpá tak jak má. Stejně tak je to i u knihy Spáčka a vřeteno.


Příběh je netradiční zpracování pohádek O Šípkové Růžence a O Sněhurce, které překvapí a nechá nám rozvinout naši vlastní fantazii. Celá “pohádka“ je napsána, řekla bych, velmi stručně. Přečteno jsem ji měla cca za jednu hodinu a musím říct, že jsem byla lehce mrzutá. Tento styl psaní pohádek bych mohla číst stále. Kdyby byla kniha delší, vůbec bych se nezlobila. Ale myslím si, že právě tento pocit má dobrá kniha ve čtenáři vyvolat.



Na 72 stranách je spousta nápadů jak oživit zašlou slávu Disneyovských princezen stejně tak jako nádherných ilustrací. Chris Riddell  ilustroval Gaimanovi i knihu Odd a mrazivý obři. Taky černobíle. Taky dokonale. Kniha je tak dobře graficky zpracovaná, že použít všechny superlativy by bylo málo. Líbí se mi průhledný přebal knihy i zlaté detaily. Je to přesně ten styl, který se k příběhu dokonale hodí, a autoři to dobře vědí.


Abych uvedla na pravou míru označení knihy jako “pohádka“, pohádka to rozhodně je, jen bych ji nečetla dětem. Protože to, co v knize naleznete sice krásné, ale taky děsivé a na pohádku trošku neortodoxní.  


Každopádně za přečtení rozhodně stojí. V knihovně bude klenotem a garantuji vám, že si ji nepřečtete jen jednou…


 Odkaz na ČBDB

2 komentáře:

  1. I read the entire blog and I am really impressed. Thanks for sharing this great post. Visit:
    fnaf 2
    games for girls free

    OdpovědětVymazat
  2. Gaimanna mám hodně ráda, bohužel na něj ale v poslední době nemám čas. Jeho Američtí bohové jsou pro mě fakt TOP záležitost, kterou bych mohl číst pořád. Jenže jak říkám – teď už toho času tak není a raději zde nakupujeme kojenecké potřeby než třeba knížky. :) Takže asi tak.

    OdpovědětVymazat