pátek 7. září 2018

J. K. Rowlingová - Předobrý život

O prospěšnosti nezdarů a významu představivosti

Originální název: Very Good Lives: The Fringe Benefits of Failure and the Importance of Imagination
Počet stran: 80
Nakladatelství: Albatros 2018
ISBN: 978-80-00-05049-2

Předobrý život je malá, útlá knížečka, která obsahuje řeč J. K. Rowlingové studentům Harvardu. Je to osmdesáti stránkové, pěkně graficky zpracované dílko, které by měl mít každý správný fanoušek této velké spisovatelky v knihovně.
Rowlingová zde studentům klade na srdce to, jak důležitá je v životě představivost a jak moc záleží na tom chtít něco dokázat a jít si za tím. Tohle celé lehce propojila se svou tvorbou, sem tam narazila na Harryho Pottera a opět se vrátila k ne moc dobrým časům ve svém životě.



(Kdybych seděla v mezi studenty a poslouchala tento proslov, představovala bych si, že jsem v Bradavicích.)

Někdo by mohl říct, že je tahle knížečka vlastně úplně zbytečná. Proč vydávat pár slov, které někdo někde řekl? Pokud nejste skalní fanouškové spisovatelky, ale chcete vědět, o čem řeční, přečtěte si tuto knížečku rovnou v knihovně. Zvládnete to do dvaceti minut i s tím, že se pozastavíte nad ilustracemi a grafikou, která knihu doplňuje. Já osobně, jako správný potterhead, ji v knihovně mít musím.
Projev je napsaný poutavě a ty důležité hesla jsou vyzdviženy na samostatné stránce. J. K. Rowlingová je jisto jistě velká žena. Ne postavou, ale tím, co dokázala. Z ničeho se vyhoupla na vrchol a lidé ji za to milují. Ale i nenávidí. Názory jako „kniha je moc drahá“ nebo „kdyby to nebyla zrovna ona, nikdo by žádnou absolventskou řeč nevydal“ jsou sice na místě. Na druhou stranu však jde část z vydělaných peněz na nadaci Lumos, která pomáhá opuštěným dětem a náhradním rodinám.
Rowlingová si za svůj život prošla ledasčím. Ale to co dělá, má smysl.
Odkaz na ČBDB

2 komentáře:

  1. Je to velká spisovatelka, která si prošla hodně špatnými časy, ale i lepšími. Dala život Harrymu Potterovi, tvrdě šla za svými sny a vizemi a to se jí podstatě vyplatilo :) Teď může nasměrovat ostatní na tu správnou cestu :)
    Mám ji moc ráda a občas se i vracím k dílům i knížkám :)

    OdpovědětVymazat
  2. Pěkně napsáno :) Předobrý život jsem zatím nečetla a ještě váhám jestli se do něj pouštět :) Ale asi si ho půjčím z knihovny a vyzkouším :)

    OdpovědětVymazat