pátek 23. března 2018

Volání netvora vás vezme za srdce

Úžas nad nádhernými ilustracemi Jima Kaye, se mísí se vztekem, smutkem a slzami. Při čtení "zpovědi mladého Conora vám moc do smíchu nebude. Ale přece jenom je to krásný, lidský příběh života. Holt se tomu nevyhneme nikdo.

Autor: Patrick Ness
Originální název: A Monster Calls
Nakladatelství: Slovart
Rok vydání: Slovart 2017  ISBN: 978-80-7529-218-6
Ilustrace: Jim Kay




Kniha Volání netvora na mě volala poslední dobou ze všech stran, stejně jako Patrick Ness. První námět na tento příběh napsala spisovatelka Siobhan Dowdová, trpící rakovinou. Bohužel ji nemoc dohnala dřív, než mohla knihu dokončit. O její dopsání se postaral právě Patrick Ness, kterému bylo tohle dílo nabídnuto k dopracování. Myslím si, že to vzal za správný konec a že tímto vzdal původní autorce hold.


Čtyři příběhy. To je vše, co Netvor po Conorovi chce. Tři z nich povypráví sám, ale čtvrtý, Conorovu pravdu, chce slyšet právě od něj. Tyto příběhy chlapci ukazují, že každá mince má dvě strany. Že není potřeba se obávat toho, co cítí. Že lidské nitro není černobílé. Ale dokáže se vyrovnat se svou osobní tragédií? Překoná svoji noční můru? Od začátku ví, co ho čeká, co se nakonec musí stát. Na těchto 216 stranách je vyobrazeno nitro třináctiletého kluka, který se ve svém dětském světě musí vyrovnat s obrovskou ztrátou.
Děsivě upřímný příběh dokreslují nádherné, až dech beroucí ilustrace Jima Kaye. Kresby jsou tak temné, že knihu perfektně doplňují a podtrhují tak její podstatu. Na základě těchto ilustrací si vybrala Jima Kaye autorka Harryho Pottera pro svá ilustrovaná vydání. A všichni víme, že nemohla šlápnout vedle.






Když jsem si šla pro tuhle knížku do knihkupectví, našla jsem ji v dětském oddělení. Nejsem si stoprocentně jistá, jestli tam patří. Ano, vypráví o třináctiletém klukovi, ale vypráví něco, s čím se takhle mladý člověk jednoduše nesrovná. Conor musel, ale nikomu bych to nepřála. Jenže nemoc si nevybírá. Každopádně bych knihu doporučila o trochu starším čtenářům.


Kniha Volání netvora získala tyto ocenění: Carnegieho medaili a medaili Kate Greenawayové za rok 2012, které udělují profesionální britští knihovníci za mimořádnou knihu pro děti a mládež a mimořádnou ilustraci, The Galaxy National Book Award 2011 (dětská kniha roku), The Kitchies Award 2011 (udělováno nejprogresivnějším knihám publikovaným ve Velké Británii), Red House Children's Book Award 2011 a nominaci na cenu Asociace Brama Stokera. List The Independent knihu zařadil mezi nejlepší tituly pro děti a mládež roku 2011 a server Booklist ji vyhlásil jako nejlepší beletristický titul pro mládež za rok 2011.


Knihu najdete na ČBDB.

5 komentářů:

  1. Knihu jsem četla už dávno v předchozím vydání (spíš proto, že Ness, jelikož se mi moc líbil jeho Chaos, než kvůli nějaké popularitě knihy... Ona vlastně tehdy ještě až takhle populární nebyla :D). No a viděla jsem pak i film.
    Vím, co se o obojím tak obecně říká, vidím, že i ty to máš podobně jako ostatní čtenáři a diváci. Jenže mě to zrovna úplně neoslovilo. Nechci zlehčovat námět, chápu, co kniha sděluje, přesto si nedovedu stoupnout do řady plačících čtenářů, se kterými to zamávalo. Protože se tak prostě nestalo...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak samozřejmě žádná knížka neodpoví každého :) každý prožívá v zivite něco jiného a každý jinak i cítí a necha se prostě knizkou strhnout. Film jsem zatím neviděla, trošku se bojím, že mi to zkazí dojem z toho všeho.

      Vymazat
  2. Skvělá recenze a krásný polštářek s liškou! Myslím, že ho potřebuju, ale to i knihu, od Nesse jsem nečetla ještě nic a zrovna "Netvor" mě láká asi nejvíc. Trochu se toho "hlavního" tématu bojím, protože je mi hodně blízké, ale zkusím to. :-)

    OdpovědětVymazat
  3. Četla jsem ji někdy začátkem roku, ujala jsem se jí, protože kamarádce se v knihovně sešla ve dvou vydáních ... a nemůžu si pomoct, ale doteď z ní mám hrozně nepříjemný pocit. Ne proto, že by byla špatná, ale zkrátka na mě tak působila. Číst ji jako dítě, asi by ve mě zanechala doživotní trauma. :'D

    OdpovědětVymazat
  4. Moc povedená recenze :) Na tuhle knihu už se docela dlouho chystám a taky chci vidět film :) Tak doufám, že na mě pak taky takhle zapůsobí :)

    OdpovědětVymazat