pátek 9. března 2018

Nejlepší kniha o FAKE NEWS přichází z Masarykovy Univerzity



 Nejlepší kniha o FAKE NEWS dezinformacích a manipulacích
Autor: Miloš Gregor, Petra Vejvodová a Zvol si info
Nakladatelství: CPRESS
Počet stran: 142
ISBN:978-80-264-1805-4

Zvol si info je tým studentů z Masarykovy univerzity, které jednoho dne přestalo bavit sledovat, jak chytré mozky v jejich okolí zaplavují hloupé (des)informace. Jejich prvním počinem byl Surfařův průvodce po internetu, který slouží jako návod, jak se ve světě médií nenechat tahat za nos.

Nedávno jim vyšla Nejlepší kniha o FAKE NEWS, desinformacích a manipulacích. Tu dali dohromady s Mgr. Milošem Gregorem (Ph.D.) a Mgr. Petrou Vejvodovou, Ph.D.) Oni tento projekt od začátků vedli a zúčastnili se společně mnoha soutěží, na kterých se umístili více než uspokojivě.  Tato kniha je perfektním ukazatelem všech nástrah, které na nás média hrnou. Mimo to se podíváme také do historie, období první a druhé světové války a její propagandy. Učí nás, jak se na zprávy z médií dívat, jak zapojovat kritické myšlení a hledat v textech prvky, které nám mohou naznačit, že právě tato čtená zpráva je fake, hoax, propaganda, desinformace. Jak nebýt paranoidní a nad těmito sděleními správně kriticky přemýšlet.



Je až alarmující, že 71% studentů čerpá informace z Facebooku a 20% studentů, nepovažuje za důležité, z jakého zdroje informace pocházejí. V tomto případě je potom pro média a alternativní média jednoduché tyto lidi ovlivnit a převést na svoji stranu. Jen se sami zamyslete: Kolik článků na facebooku jste přečetli jen proto, že je sdílel nějaký váš kamarád? Věřili jste jim? Utvořili jste si svůj vlastní názor? Kniha je právě pro ty, kteří se zajímají o to, co čtou. Chtějí vědět, kde je pravda a jak se jednoduše vyhnout zbytečným emocím při čtení katastrofických zpráv.

Nejlepší kniha o FAKE NEWS je bravurně zpracovaná. Obsahuje fotky, které dobře známe z internetu. Je strukturovaná do krátkých a jasných kapitol, které pak zakončuje doporučení právě kritického myšlení. Jak se na zprávu správně dívat. Styl psaní je malinko těžší, přeci jen je knížka naučná. Nečte se to tak lehce jako příběhy, ale zase není nijak dlouhá, takže se jí prokoušete velmi rychle. Pestrobarevná obálka vykresluje 11. Září, líbajícího se Putina s Trumpem a další super výjevy. Lehce tak přitáhne širokou škálu čtenářů. Od mladších ročníků, po ty starší.


K této knize jsem se dostala díky předmětu Úvod do mediálních studií právě na Masarykově univerzitě. Tahle banda studentů, kteří se o osvětu snaží ne jen těmito knihami, mě nadchla i tím, že objíždí školy a pořádají sezení se studenty. Myslím si, že právě tohle je jejich cílová skupina. Tahle knížka a přednášky o základní mediální gramotnosti by se měli stát součástí výuky základních a středních škol.

Pro další informace o této knížce klikněte sem: Nejlepší kniha o FAKE NEWS na CBDB.cz




2 komentáře:

  1. Tohle vypadá jako hodně zajímavé čtení, o paní Mgr. Vejvodové už jsem slyšela nejednou ve spolupráci s učebnicemi a myslím, že je to vzdělaná žena, tahle kniha může rozšířit obzory, ráda si ji přečtu. :-)

    OdpovědětVymazat
  2. Viděla jsem zpracování v rámci projektu Listování a moc se mi to nelíbilo. Myslím, že to nebyl zrovna dobrý nápad zpracovat knihu tímto způsobem. Nicméně inspirovalo mě k tomu, že si ji jednou přečtu, protože toto téma mě zajímá.

    OdpovědětVymazat