sobota 21. března 2020

RECENZE: Ve stínu Hvozdu - Naomi Novik

Tahle knížka už mi trčela v knihovně moc dlouhou dobu. Potřebovala na světlo. Nešla jsem do ní s žádným velkým očekáváním a jsem za to moc ráda. Knížka je to zajímavá, hezky napsaná, mísí se zde několik pohádek, kouzla, slovanské zvyky a celé to působí moc moc dobře. Klasikou ve fantasy žánru, jak hlásá New York Times, se však dle mého nestane...

Originální název: Uprooted
Počet stran: 488
Vydáno: 2019, Host
ISBN: 978-80-7577-863-5

Naomi Novik je americká spisovatelka původem ze střední Evropy. Není tedy divu, že do svých knih dokáže krásně zakomponovat slovanský folklór a pohádky, které se točí kolem baby Jagy. V žánru Young Adult je to konečně něco nového.

Agniezska. Ne moc krásná, ne moc talentovaná a věčně ušmudlaná holka, která miluje svůj kraj, louky a lesy je jednoho dne vytržena z jejího dosavadního života ve vesnici a je nucena žít deset let ve věži čaroděje Draka. Nečekal to nikdo, i když se jedna z dívek musí do této věže odebrat každých deset let, Agniezska byla ta poslední, koho byste čekali. Proč zrovna ona?

Autorka vytvořila svět protknutý magií, temnými silami a bojovným duchem jeho obyvatel. Do svého příběhu vložila slovanské zvyky i pohádky, které se mísí v boji dobra proti zlu. Je to propracovaný svět, který je však nastíněn jen z malé části. Ale i to stačí k velkému příběhu. V tomto případě velkému až moc. A teď Vám řeknu proč:

První polovina knihy se neuvěřitelným způsobem věnuje růstu postav, vytváření vztahů, popisu světa, ve kterém jsme se ocitli... Příběh má vzestupnou tendenci, napětí roste a až přijde do bodu, kdy by měl vygradovat, stane se pro čtenáře to nejhorší.... vracíme se na začátek k popisům a vztahům. Jelikož se jedná o standalone a nebylo tedy možné se v dalším díle pustit do další části příběhu, snažila se autorka o vecpání všeho na pár posledních stránek. A hle, na mě to nefungovalo. Je to jako když jdete po pomyslné lávce, ve které chybí prkna. Nebaví vás se už dívat pod nohy a dávat pozor, chcete být na konci.

To však nic nemění na tom, že se jedná o lehce nadprůměrnou knihu ve světě young adult fantasy. Je to oživující a v tom hejnu různých retellingů se tato kniha rozhodně neztratí. Naomi Novik píše čtivě, promyšleně a snaží se nic nenechat náhodě. Jednoznačně palec nahoru.

Knihu hodnotím 65% - tedy 3,5 hvězdy.
Hodnocení na ČBDB 84%.

0 komentářů:

Okomentovat