sobota 7. dubna 2018

The Tales of Beedle the Bard aneb čtení v angličtině

Bajky Barda Beedleho  nemusím dlouho představovat. Patří k rozšíření kouzelnického světa Harryho Pottera. J. K. Rowling přidala k sedmi příběhům i učebnice a další knihy, ve kterých najdeme ponaučení a můžeme s naším oblíbeným hrdinou a v jeho světě pobýt trochu déle. Setkala jsem se s názorem, že takhle anglická autorka jen prachsprostě vydělává a blbne dětem hlavy fantasmagorickými blbostmi....To jako fakt!

Originální název: The Tales of Beedle the Bard
Autor: J. K. Rowling
Nakladatelství: Bloomsbury
ISBN: 978-0-7475-9987-6





Kniha obsahuje pět bajek. Každá bajka nese nějaké ponaučení a ke každé napsal Albus Brumbál své poznámky. Jelikož má tato útlounká knížečka jen 107 stran a příběhy jsou krásně čtivé, zabere vám nanejvýš pár hodin.
Musím říct, že jsem si všechny příběhy užila a zase mě trošku chytla ta dětská představa, že nejsem Mudla a musím se tam prostě nějak dostat. Jo, jsem do tohoto světa prostě blázen.
Nejvíc se mi líbil příběh s názvem Čaroděj a skákavý hrnec (The Wizard and the Hopping Pot). Ten je vlastně o pomoci lidem. A jako další samozřejmě Příběh tří bratří (The Tale of the Three Brothers). Ten je zase o pokoře. Všech pět bajek nás má jak pobavit, tak i poučit. A musím říct, že jsou vymyšleny opravdu dobře. Jediný příběh, který se mi úplně nelíbil je Mágovo chlupaté srdce. To snad ani není pro děti.... Rozhodně bych o tom nechtěla poslouchat před spaním.

Všech pět bajek:
Čaroděj a skákavý hrnec
Fontána příznivé sudby
Králice Alice a chechtavý pařez
Mágovo chlupaté srdce
Příběh tří bratří



Já jsem si tuto knížku vybrala ke svým začátkům čtení v angličtině. Poslední dobou to všichni hodně propagují a natáčí videa a píší články o tom, jak začít. Osobně si myslím, že by si měl každý najít svou vlastní cestu. Doporučovat knihy, které se čtou v angličtině nejlépe je sice fajn, ale pokud vás nebude bavit, tak ji stejně nedočtete. Pro mě byl Harry Potter jasná volba, i když se zde objevují trošku advance slovíčka a některá jsou smyšlená a v obyčejném slovníku je nenajdete.
Jedno doporučení ale mám: Vyberte si knihu, kterou jste už četli v češtině a která vás opravdu bavila.
Taky bych se s vámi chtěla podělit o zkušenost se zjednodušenými romány. Jelikož mám opravdu ráda Pýchu a Předsudek, koupila jsem si ji ve zjednodušené formě pro středně pokročilé. Musím říct, že jsem z toho neměla ten správný požitek ani radost, protože když nepřečtete originál, není to ono.
Ale jedno vám poradím.... začněte. Protože vás to v jazyce posune o hodně dál :-)

A ještě jedna věc k úvodu článku. Názory na tento kouzelnický svět a jeho autorku jsou různé. Jedni ho milují, druzí až tak ne... J. K. Rowling věnuje spoustu peněz na charitu a pomoc dětem a lidem v nouzi. Ze všech těchto rozšíření jde část na nadaci Lumos, která pomáhá znevýhodněným dětem a to dokonce i v České Republice. Proto si myslím, že plivat na ni kvůli tomu, že je bohatá a vydává stále nové a nové knihy není úplně na místě.

Odkaz na nadaci Lumos a na Bajky na ČBDB.

3 komentáře:

  1. Táto kniha je výborná a stala sa mojou prvou knihou prečítanou v angličtine :-) Mám doma slovenské aj anglické vydanie a patria medzi moje najobľúbenejšie knihy :-)

    OdpovědětVymazat
  2. Jak jsem si přečetla název článku, hned jsem si na Harryho Pottera vzpomněla. Návrat do dětských let tak trochu. :-) Čtení v angličtině mám ráda, i když se k němu tak často nedostanu a vybírám si jen opravdu jednoduché příběhy. :-)

    OdpovědětVymazat
  3. Pěkná recenze :) Na doplňkové knihy ze světa Harryho se teprve chystám :) Ale asi se do nich pustím raději v češtině :)

    OdpovědětVymazat