sobota 21. dubna 2018

Projekt Kronos - Prvotina Pavla Bareše

Projekt Kronos mě překvapil ve všech ohledech. Než jsem do knížky šla, nevěděla jsem, co čekat. Spoustu lidí knihu doporučovalo, ale objevily se i zmínky o určité zvrácenosti autora a jeho knižních postav.

Jo, pár věcí tam fakt hnusných bylo, ale ten svět, který dokázal Pavel Bareš stvořit je fakt skvělý. Nebo spíš to město.... ono toho totiž ze světa už moc nezbylo.



Autor: Pavel Bareš
Nakladatelství: Host
Počet stran: 568
ISBN: 978-80-7577-055-4

Tuhle knihu jsem si objednala kvůli propagaci booktuberky Míši z kanálu Radši Knihu. Hodně mě zaujal i sám autor v jednom z videí. Sice na mě působil trošku jako pražský floutek, ale něco v něm prostě je.

Celý příběh tohoto projektu se odehrává v roce 2052. Ve městě, které je kvůli radiaci stavěno do výšky. Chvílemi jsem přemýšlela, že by se nám tohle klidně mohlo stát. Stačí jedno tlačítko... 




No, i když je kniha pěkně tlustá, má necelých 600 stránek, přečteno jsem měla na mé poměry dost rychle. Každá stránka je opravdu výživná a ani chvilku se nenudíte. Je pravda, že málo knih je tak čtivých, že se těšíte, až zase přijedete domů a ponoříte se zpátky za vašimi hrdiny. Nemůžu říct, že bych se nějak moc připoutala k nějaké postavě, ale nakonec to bylo pro mě jedině dobře. 
Nicméně postavy byly vykresleny parádně, i když se jim autor nevěnoval nějak soustavně a hodně skákal od jednoho k druhému, z celého kontextu jste měli pocit, že je všechny dobře znáte. 
Tohle přeskakování jak z postavy na postavu, tak v čase, tak do úplně jiné roviny se tady objevuje hodně. Ale ničeho se nebojte, pokud budete číst pozorně a se zájmem, nebude vám to dělat žádné potíže. 

Nechci tady nijak významně nakousávat děj a prozrazovat, co se kde semele. Tahle knížka totiž opravdu stojí za přečtení. Je to strhující  distopická urban fantasy, která ve vás vyvolá radost, smutek, zoufalství...někdy možná pocit na zvracení, ale je to bomba. 

Samozřejmě, že kniha má i negativa, ale jsou vcelku zanedbatelné. Nevím jistě, jestli to tak cítím jenom já, ale trošku mi vadilo že v knize bylo hodně postav, které spolu potom ani nijak nesouviseli. Jen tak okrajově, ale nepotkali se. Jelikož ale vím, že přijdou další díly, tak se tohle určitě vyrovná. Moc se na ně těším, tak doufám, že si tento mladý spisovatel pospíší a nebudeme čekat na další díl 4 roky. Tolik mu totiž zabrala tato prvotina. 
Odkaz na ČBDB

1 komentář:

  1. Na Projekt Kronos se určitě chystám. Čtu teď víc začínajících spisovatelů, takže to do toho přesně zapadá. Plus mě i láká dějem. Doufám, že se mi bude líbit. :-)

    OdpovědětVymazat