pondělí 16. dubna 2018

Patrick Ness - Něco víc

Na tuhle knihu pěje ódy spousta blogerů, booktuberů a bookstagramerů. Proto jsem se rozhodla, že se na ní taky vrhnu... A musím říct, že jsem čekala něco víc. Alespoň prvních sto stránek. Těmi jsem se neprokousávala snadno, ale pak se to, dá se říct, zlomilo.

Autor: Patrick Ness
Originální název: More Than This
Nakladatelství: Slovart
Počet stran: 343
ISBN: 978-80-7529-270-4



Patrick Ness je dle mého názoru oblíbený autor na mnoha frontách. Píše zajímavé knihy a jeho náměty jsou vždy originální. Kniha Volání Netvora, kterou jsem četla nedávno mě přiměla přečíst si od tohoto autora i Něco víc.
Kniha je zajímavá už svojí obálkou, ve které je vyřezané malé okénko. Co mě však zaujalo nejvíce, je příběh, který není psaný chronologicky, ale pozpátku, alespoň v jedné rovině. Celá kniha začíná smrtí našeho hlavního hrdiny. Seth se jednoho krásného dne probere ve své dávné domovině, ale nemá tušení, co tam vlastně dělá. Vždyť přeci umřel, ne? Nevypadá jako duch, ale živě se rozhodně taky necítí, tak co teď?


Části knihy jsou o jakémsi přežívání mladého kluka, ve městě bez nikoho. Jen se svými myšlenkami. Ale ne na dlouho.
V dalších částích psaných kurzívou se dozvídáme, co se v Sethově životě dělo ještě před jeho smrtí a postupně se dozvídáme, proč zemřel. I když se vlastně na konci dozvíme, že nejspíš ani nezemřel.... Ano je to velmi zamotané a napínavé.



Prvních cca sto stránek mě moc nebavilo. Nebavilo mě chodit se Sethem prázdnými ulicemi a ani jeho myšlenkové pochody mě nijak zvlášť nenadchly. Ale něco mě při čtení stále drželo. Knihu jsem nebyla schopná odložit, protože jazyk, jakým je kniha napsaná mi hodně seděl. Čekala jsem, kdy se to stane, to něco, o čem všichni mluví. A ono se to stalo. Po ne tak úžasném začátku nabyla kniha takový spád, že už jsem se neodtrhla a druhou půlku knihy jsem přečetla na jeden zátah. Konec mě dostal. Opravdu.


Pokud máte rádi tajemné postavy, nepředvídatelné konce a napětí, je tato kniha právě pro vás. Myslím, že už jsem četla i mnohem lepší knihy, ale námět a styl vyprávění příběhu svým způsobem strhujícím počtením.
Odkaz na ČBDB

2 komentáře:

  1. Pěkná recenze :) Od Patricka Nesse jsem zatím četla jen jednu knihu- My ostatní tu prostě žijeme a při jejím čtení jsem se dost nudila :) Proto se jeho dalším knihám zatím vyhýbám ale ještě bych mu chtěla dát šanci :) Něco víc vypadá o trochu lépe než My ostatní tu prostě žijeme :)

    OdpovědětVymazat
  2. Hezká recenze, já mám kolikrát problém vydržet u knihy, která mě delší dobu nechytí... Ale pravdou je, že kolikrát zůstanu a potom se najednou knížka tak rozjede, že na konci koukám s otevřenou pusou. :-)

    OdpovědětVymazat