pondělí 17. května 2021

Před bouří - Zuzana Hartmanová

 Že i čeští autoři umějí psát už víme. A stále mě udivuje, že někteří čtenáři dokáží zavrhnout knihu právě pro to, že ji napsal Čech. Nerozumím tomu a rozumět nechci. Na celém světě vychází kvanta průměrných příběhů, ale my tu máme i nadprůměrné. Myslím tím právě třeba knihy Zuzany Hartmanové. A na jednu z nich se dneska podíváme trošku blíž.


Série: Krysy apokalypsy

Vydáno: Host 2020

Počet stran: 384

Vazba: Brožovaná

ISBN: 978-80-7577-846-8

Zuzana Hartmanová už nám svůj skvělý psací um předvedla v sérii Noční labuť, kde jsou skvěle vykreslené postavy, nic nestagnuje a udržuje čtenáře v neustálém napětí. Nejinak je to i u Před bouří. První díl série Krysy apokalypsy vyšel v roce 2020 a přijde mi, že moc brzy zapadl bez velkého zájmu, který si bezesporu zaslouží.

Postapokalyptický svět, kde lidé svrhly své bohy a magie se zbláznila, je totiž opravdovým lákadlem. Bohové i démoni běhají po světě. Jsou pronásledováni, zabíjeni nebo využíváni ve prospěch armády. Jednou týdně se přižene velká magická bouře, která tyto bohy nabíjí, ale lidem způsobuje mutace nebo smrt. Proto žijí v městech obklopených systémem, který tuto magii usměrňují. 

Jedná se o mnohovrstevnatý příběh, kde sledujeme velké množství postav, jejichž životy se postupně proplétají. Setkáváme se zde se špatně zamilovanou nekromejkou Lucianou, démonem Garifem a jeho kohortou, Vesper, kterou odsoudila společnost a mnoho jiných. Za zmínku stojí bohové války nebo bůh lží, sedící na křesle vládce Leru. 

"Aspoň mohu být skutečně vaším spasitelem, mé ovečky. Nebudu už jen prorokem, vyvedu vás z opravdové temnoty."

Napětí je udržováno krátkými kapitolami, které končí právě ve chvíli, kdy máte pocit, že si nervozitou ukousnete celý nehet. A právě příběhy jednotlivých protagonistů se s každou kapitolou střídají. A co je ještě zajímavější - mezi kapitolami se objevují i vhledy do minulosti, které nám propletenec jednotlivých postav více přibližuje a ukazuje tak vývoj jejich charakterů a počínání. 

Tato kniha není pro padavky. Obsahuje násilí, sex potažmo sexuální násilí, popravy, mučení a tak dále. Ale do toho příběhu to neuvěřitelně zapadá a rozhodně se to nedá brát jako něco, za co strhávat body. Naopak. Všechny tyto scény jsou výborně pojaté. A to nemluvím o vydařeném propracování postav.

Hodnocení na ČBDB je 91%. Myslím si, že není třeba se pěti hvězd, v tomto případě, bát. 


3 komentáře:

  1. Tuhle sérii jsem vůbec neznala, děkuji za tip. ;-)

    OdpovědětVymazat
  2. Recenzi jsem jen tak rychle prolétla, protože se knihu chystám číst také a chci do ní jít s úplně čistým štítem :D Ale ty útržky, co jsem v tvé recenzi zachytila, mě nutí se na knihu těšit o něco víc :D

    OdpovědětVymazat