pondělí 18. března 2019

Smrtka - Neal Shusterman

K této knize od nakladatelství Yoli jsem se dostala asi stejně, jako většina nadšených čtenářů. Na všech databázích, sociálních sítích a recenzních videích zabývajících se knihami Smrtka jednoduše vede. Všichni ji vychvalují, milují a roztřeseně vyhlížejí druhý díl - Nimbus. Ale lidi vážně, pět hvězd?

Autor: Neal Shusterman
Originální název: Scythe
Žánr: Literatura světová, Fantasy, Pro děti a mládež
Vydáno: 2018, Yoli
Počet stran: 384
Vazba: měkká, brožovaná

Neal Shusterman je americký autor, který píše převážně pro děti a mládež. Jeho román Downsiders byl nominován na několik cen a byl vyhlášen za nejlepší knihu pro mládež a tipem pro nerozhodné mladé čtenáře podle Americké knihovnické asociace. Je vidět, že psát rozhodně umí.

Jeho v pořadí druhá kniha s názvem Smrtka okouzlila mnoho lidí po celém světě. Jedná se o dystopickou young adult fantasy s originálním námětem. Klasická romantická linka, lehce předvídatelný děj a pomalý spád vyprávění však z knihy nedělá nic, co by v tomto žánru mělo nějak extra vyčnívat. Svět, ve kterém můžete zemřít pouze rukou vyučené Smrtky je však skvělý nápad. Příběh obsahuje jak kladné, tak záporné postavy, které jsou výborně vykresleny a dodávají celé knize alespoň nějakou jiskru.

Kniha je dělena do čtyřiceti kapitol a každá z nich je zakončena zápiskem z Deníku kosení jedné ze Smrtek. Tento počin je opravdu velkým plusem. Krásně doplňují děj a uzavírají tak myšlenku té dané kapitoly. Celý příběh obsahuje několik opravdu dobrých výroků a myšlenek, které si čtenář může přenést do běžného života. Což rozhodně využiji. Nikdo se přece nechce dočkat stagnace v životě a následnému pokosení... Ať už to v našem světě znamená cokoliv.

Problémem této knihy je, že i přes všechny její klady nedokáže pořádně překvapit. Tak nějak záměry všech zúčastněných jsou skryty mezi řádky, ale abych nebyla úplně zlá, přiznávám, jedna událost mě tady překvapila. Ale to je, bohužel, na celou knihu trošku málo. Ještě, že je tak čtivě napsaná.

Dobrá zpráva je, že už za chvíli vyjde druhý díl Nimbus, který nám snad přinese o trochu víc. Celkový nápad má kniha opravdu dobrý. A ptáček cvrlikal, že se chystá filmové zpracování. A na to se upřímně těším.

Podtrženo, sečteno: kniha si vysloužila 4 hvězdy. V první řadě jsem chtěla dát 3,5 za pomalý a předvídatelný děj, ale ten námět a originální dystopický svět to zachraňuje. Možná 3,7 hvězdy? Hodnocení na ČBDB je 91%. To je dle mého názoru hodně přemrštěné.

2 komentáře:

  1. Já o této knize neslyšela:O Ale upřímně mě ani moc neláká :D

    OdpovědětVymazat
  2. Na tuhle knihu se ze všech stran valí taková chvála, až mi to nepřipadá normální :D Mám ji doma, ale ještě jsem se do ní nepustila, jsem zvědavá, co na Smrtku budu nakonec říkat sama... Trochu se bojím, že mi to prostě bude přes všechen ten povyk připadat průměrné.

    OdpovědětVymazat