úterý 8. května 2018

Leigh Bardugo - Šest vran

Šest vran. Vyzdvihovaná a obdivovaná fantasy, která slibuje netradiční svět, dobrodružství, lásku a napětí. Všechny tyto aspekty příběh splňuje, jen si nemyslím, že na sto procent.
Přečetla jsem mnoho recenzí a asi šla do knihy až moc po hlavě. Těšila jsem se na strhující příběh a perfektní konec, který vás nepustí ještě několik dní. Co jsem dostala si nejsem jistá.

Autor: Leigh Bardugo
Nakladatelství: Fragment
Originální název: Six of Crows
ISBN: 978-1-62779-212-7


Leigh Bardugo se zde pustila do rozsáhlé fantasy, kterou zasadila do svého vlastního světa, který je plný grišů. Čím bych chtěla u této knihy začít je její fyzická stránka.
Přebal knihy s havraním křídlem je vážně krásný. Celkově se ty barvy hodí k příběhu a vystihují atmosféru knihy. Blok je černý. První taková kniha v mé knihovně. Jediné zklamání nastává po sundání přebalu. Kniha je úplně obyčejná, černá. Ale to každopádně není nic, co by příběhu překáželo.

Celý příběh je rozdělený do šesti částí a každá z nich obsahuje několik kapitol. Každá kapitola se věnuje pohledu a charakterům našich jednotlivých hrdinů. Tohle rozdělení je originální a jeho pomocí jsou postavy mnohem lépe vykreslené. Což je rozhodně velké plus. V takovém množství hlavních postav se musela autorka pořádně otáčet.


Šest nebezpečných psanců se pokusí o nemožné - vloupat se do Ledového paláce, nejstřeženější pevnosti světa. Kdo z nich přežije? Jaká tajemství vyplavou na povrch? Odvrátí nebezpečí, které hrozí světu? 

Šest psanců, každý má nějakou schopnost a každý má svá tajemství. Těchto pár lidí (dětí), mají tolik rozdílné a roztodivné povahy, že je vážně s podivem, že se dali dohromady. Tím je příběh mnohem zajímavější. Nikdo neví, jestli se může na druhého spolehnout a každý chce přežít sám za sebe. No, možné, že ne každý. Jenže bude to ke konci k něčemu?

Celkově je kniha velmi čtivá. Příběh místy opravdu strhující, když se v Ledovém paláci rozezní černý kód, nemáte tušení, kdo z nich přežije. I když jsou některé postavy opravdu na ránu, fandíte všem. V určitých situacích vás příběh vcucne a musíte číst a číst a číst. Těšila jsem se jak to všechno skončí a pak to skončilo. Pokrčila jsem rameny a šla na druhý díl. Nevím, ale nic extra strhujícího se tam až tak nestalo. Asi jsem čekala víc. Knihu jsem četla asi čtrnáct dní. Dlouho. V prvních třech dnech jsem se  dostala do půlky a pak už to moc nešlo. Jen ty některé pasáže. Každopádně se mi kniha fakt líbila, příběh je dobrodružný, někdy i napínavý, jen není až tak strhující jak jsem čekala. Zase ta moje velká očekávání. 

Tuto krásnou knihu bych doporučila všem fantasy nadšencům, kteří si libují v nových světech. Příběh je skvělý a za přečtení rozhodně stojí. 

Odkaz pro více informací : CBDB

1 komentář:

  1. K Šesti vranám jsem se dostala dost brzo po vydání, moc recenzí jsem neznala. Možná proto mě tahle knížka tak dostala. A rozhodně souhlasím, vzhled je moc povedený. :)

    OdpovědětVymazat