úterý 6. června 2017

Hygge – prostě šťastný způsob života

Autor: Meik Wiking
Originální název: The Little Book of Hygge
Vydání: 2017, Jota

Dánský výraz Hygge (čti “hüke“) je plný prožitků štěstí. Je to takový ten pocit, když si navlečete huňaté ponožky, přikryjete se měkoučkou dekou, uvaříte si kakao se skořicí a začtete se do pěkné knížky. Pocit, který cítíte, když jste schoulení na gauči a díváte se do plamenů v krbu. Když vidíte východ slunce a vnímáte první ranní paprsky… Pocit, který milujeme všichni. Jen nevíme, že je Hygge a že ho můžeme v našem každodenním životě vnímat o něco víc.


Tuhle knížku vůbec neberte jako návod na štěstí. Je napsaná velmi nevtíravým, přitom přitažlivým stylem. Přečtete ji jedním dechem a uvědomíte si, že spoustu věcí, které děláte, neděláte vlastně s láskou, i když je máte rádi. Proč si u vaření nenalít skleničku vína a nevychutnávat si vůně, linoucí se z hrnce? Proč při utírání prachu nevnímat povrch dřeva? Jsou to jen maličkosti, ale maličkosti, které udělají Váš den o něco hezčím, milejším a útulnějším.

Meik Wiking je ředitelem Institutu štěstí v Kodani. Živí se zkoumáním lidského cítění štěstí napříč světem. Jak to, že jsou Dánové na prvním místě v žebříčku? Co mají jiného než my? Mají Hygge. V klídku si zapálí hromadu svíček, dají si pořádný kus čokoládového dortu a prožívají jen tu chvíli tady a teď. 


Není to o tom, přečti si knížku a budeš šťastnější. Je to o tom uvědomění si, že cokoliv děláš, můžeš dělat s láskou. Knížku doporučuji přečíst všem, kteří se zajímají o život jinde, kteří milují krásně napsané texty a kteří milují kakao se skořicí. Obsahuje spoustu dánských receptů, tradicí a tipů, jak si přenést tento krásný styl do našich životů.

Není to návod na život, je to pohlazení všedního dne. 

3 komentáře:

  1. O týhle knížce jsem už četla tolik článků a neustále na ni narážím na instagramu, takže jsme si asi souzeny a já si ji taky budu muset koupit!

    PS: Mě Vampýrská akademie taky nebrala, ale pak mě kámoška přemluvila, ať to zkusím a nějak jsem tomu propadla :D A s knížkama od G. R. R. Martina jsem na tom byla stejně. Nechtěla jsem to číst kvůli tomu neskutečnýmu boomu, a tak jsem čekala, až trochu opadne :D A Pekelný stroje jsou skvělý! Nástroje jsou sice srdcovka, ale ani Pekelňáky se nemaj za co stydět. A Brown je PAN spisovatel, ale Inferno mi vůbec nejede :((

    Karolína & Maličkosti ze života

    OdpovědětVymazat
  2. O hygge toho vím fakt leccos, protože jako podlahář se s ním setkávám tak často, že si to doma nikdy nedám. Ono bych chtěl říct, že ten styl bydlení je o tom, jak přemýšlíte, ne o tom, jak to u vás doma vypadá. Podobně třeba jako feng šuej. Ale jako já to mám rád. Jsou za to dobré peníze a třeba na podlahu mi stačí jen řezač spojů Tip Top.

    OdpovědětVymazat