úterý 11. dubna 2017

A tak projekt „Aristokratka před smrtí“ pohřbil kníže Schwarzenberg.

Aristokratka na koni – Evžen Boček

Nejnovější vydání: 
Druhé město - 2016 
ISBN: 978-80-7227-384-3
Počet stránek: 160

Aristokratka na koni je třetí pokračování ze série knih o Marii Kostkové z Kostky. Děj se odehrává na zámku Kostka, který byl rodině Kostkových vrácen po pádu komunistického režimu. Marie se s tatínkem Františkem a maminkou Vivian vrací z New Yorku, aby přivedli své rodové sídlo ke kdysi zašlé slávě. S pomocí manažerky Milady a personálu, který na zámku zůstal, se snaží přilákat zákazníky všemi možnými způsoby, které jim ve finále vždycky někdo zkazí. Třeba kníže Schwarzenberg.

Vše si pečlivě zaznamenává devatenáctiletá zamilovaná Marie do deníku, který skrývá mnoho humorných i nevysvětlitelných situací. Když se zrovna nesjede, provází návštěvníky zámku kolem své vlastní rakve nebo usměrňuje svoji guvernantku Denisku, která je mimochodem úplně „Psycho“, ale asi nejzajímavější postavou z celé trilogie. Stupidní humor nás provede celou knihou cobydup. Je to velmi příjemné odpočinkové čtení, které se dá zvládnout na jeden zátah. S ironií a sarkasmem panu Bočkovi vlastním, se setkáme na každé stránce. Inspirací k tvoření těchto děl jsou mu každodenní zkušenosti ze života na Státním zámku Milotice, kde působí jako kastelán. Z toho prostředí vzešla taky Bočkova prvotina Deník kastelána, která vyšla pod pseudonymem Jan Bittner. Kdyby bylo na něm i Aristokratku by vydal jako anonym.

Knížka rozhodně není určená pro někoho, kdo hledá inteligentní literaturu, ale je to úžasné lehké čtení pro každého se smyslem pro humor. Deníkové zápisky se k nám vrátily ve třetí knize po Poslední aristokratce a Aristokratce ve varu a já věřím, že ty lehce otevřené vrátka na konci knihy naznačují, že nebudou poslední. kdo nečetl první dvě knihy nebo už si moc nepamatuje, co kde kdy a kdo si nemusí zoufat.… autor umístil na konec knížky slovníček pojmů a dojmů, které čtenáře navedou na tu správnou cestu.
Celou (zatím) trilogii rozhodně doporučuji. Myslím si, že humorem tato kniha nedosahuje výše Poslední aristokratky, ale Aristokratku ve varu rozhodně předčila.
Pro všechny, kdo si tuhle sérii knih oblíbil, doporučuji zajít do Divadla Na Jezerce, kde ve hře Poslední aristokratka režírované Arnoštem Goldflamem září Anička Polívková v roli Marie, Jan Hrušínský jako František Antonín Kostka z Kostky a Miluše Šplechtová v roli maminky. Je to jedinečná humorná podívaná.


0 komentářů:

Okomentovat